mercredi 7 mars 2012


Quand lo trabalh me trabalha...

Lo trabalh es la santat se ditz...Mas cossí faire quora trabalh e santat son pas pus dacòrdi. De còps que i a, a mai s'òm fai una activitat agradiu, lo stress ne demòra pas mens al reng de pè. N'ausissi ja dire qu'es pas possible de trabalhar sens laguis o encara me parlar del bon stress. Lo que permet un rendament melhor e de balhar tot çò qu'òm pòt. Qual ditz bon, ditz atanben marrit stress. Aquí pas res de veire amb una melhora productivitat, al contrari. Los scientifics fan puslèu la distinction entre lo stress agut e lo stress cronic. A çò que pareis, es un problèma social. Lo stress agut es provocat per un enjòc ponctual. Se devetz prener la paraula en public per exemple. Un còp l'espròva passada, lo stress tomba. Pr'aquò lo qu'es cronic correspond a una situacion de stress que s'espandís dins la durada. Anar al trabalh cada jorn es una espròva. Una carga pro importanta de trabalh o encara un ambient competitiu favorizan sovent las situacions de stress sus un luòc de trabalh.
Me diretz, i a de mestièrs mai stressants que d'autres...Onze factors an permes de classificats aquò. Prenon en compte per exemple la frequéncia dels viatges, lo degrès de competitivitat o de reactivitat, la mesa en dangièr de sa pròpria vida o la dels autres, e atanben la presa de paraula davant un public fòrça larg... En primièr arriban los pompiers e los pilòtas d'avion. Seguisson los calfaires de taxi, los actors, los jornalistas e los oficiers de policia. Es interessant de veire, al contrari, lo classament dels mestièrs los mens stressants. En primièr avèm lo reliaire, lo cordurièr e lo bijotièr. Escandal planetari, lo mecanician autò arriba en setièma posicion. De segur lo tipe qu'a fach l'estudi conois pas lo garatge Roqueta ! Lo prochan còp, vos balharai qualques metòds per se pausar un pauc dins aquela vida de baug ...

1 commentaire:

  1. Ieu pode dire que siés proun estressado pèr counsidera que lou mestié de mecanician es estressant! :p E ... Vole bèn ti metodo pèr se pausa un pau ;)

    RépondreSupprimer